PROJEKTNI BIRO NOVI SAD

SC Dom Projekt

Saradnja po ugovorenom poslu

Projektni biro Novi Sad

SC Dom Projekt

 

- preduzetnička firma, spremna za saradnju u smislu sklapanja pojedinačnih ili grupnih ugovora preko firme na kraći ili duži vremenski period za potrebe: 

 

  1. stručni nadzor,
  2. projektovanje
  3. tehnička kontrola i
  4. slično.

 

Posećenost

Danas28
Juče47
Ove nedelje75
Ovaj mesec1424
Do sada127570

27 September 2022

Toplotna energija

toplotna energija

- Zabrinjavajući su podaci koji se objavljuju u poslednje vreme da domaćinstva u Srbiji troše tri puta više energije nego domaćinstva odgovarajuće veličine u zemljama Evropske unije, ili da po kvadratnom metru trošimo za zagrevanje dva i po puta više energije nego u zemljama na severu kontinenta koje su mnogo bogatije od nas..Zbog ovoga, ali i opšte potrebe da se energija štedi, država je pripremila set zakona o energetskoj efikasnosti u građevinarstvu. U cilju smanjenje potrošnje fosilnih goriva, emisije CO2 kao i energije uopšte a u skladu sa usvojenim direktivama EU, nadležno Ministarstvo Vlade Republike Srbije je usvojilo pravilnike kojima se regulišu uslovi izgradnje objekata u skladu sa Energetskom Efikasnošću.

- Pravilnici kojima se bliže propisuju uslovi, sadržina i način izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima objekta stupili su na snagu 30. septembra 2012. godine. Primenom navedenih pravilnika, utvrđena je obaveza da Elaborat Energetske Efikasnosti čini sastavni deo obavezne tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole ili uz zahtev za izdavanje rešenja kojim se odobrava izvođenje radova na adaptaciji ili sanaciji objekta, kao i energetskoj sanaciji.

elaborat energetske efikasnostiElaborat energetske efikasnosti

- Elaboratom Energetske Efikasnosti se utvrđivanje ispunjenosti uslova energetske efikasnosti zgrade za čiju izgradnju se pribavlja građevinska dozvola. Pravilnici o energetskoj efikasnosti predviđaju da i stari objekti moraju imati energetski pasoš ukoliko se prodaju, izdaju ili rekonstruišu. Prema procenama, ušteda potrošnje energije u zgradama koje će imati bolje karakteristike energetske efikasnosti, iznosiće 20-50%. Za stare objekte je planirano da budu unapređeni najmanje za jednu kategoriju i to uvođenjem dodatne izolacije fasade, zamenom prozora i stolarije.

- Energetska dokumentacija objekata će, pored podataka o zgradi, sadržati i preporuke za poboljšanje energetskih karakteristika zgrade.

- Izraz “energetska efikasnost” odnosi se u suštini na korišćenje energije na takve načine koji ne izazivaju klimatske promene. Energetska efikasnost ne znači kompromis koji se odražava na kvalitet života, već pametno ponašanje koje treba da nam obezbedi komfor uz manje korišćenje energetskih resursa kao i stvaranje mogućnosti za korišćenje obnovljivih izvora energije.

NAPOMENA:

- Elaborat Energetske Efikasnosti izrađuje Odgovorni inženjer za Energetsku Efikasnost zgrada koji poseduje licencu broj 381 Inženjerske Komore Srbije.

 

Energetska efikasnost Novi Sad - SC Dom Projekt